App Store Android YouTube Facebook Instagram Trendsales mail search

Det renoveras och byggs om för fullt i villor och fritidshus runt om i landet. För några år sedan var badrum, nya altaner och uterum i centrum. Numera är mer fokus på byte av fönster och tak. En anledning till den stora ivern att renovera är rot-avdraget. En annan är att många rent allmänt ser investeringar i den egna bostaden som investeringar i en trevligare hemmiljö.

Varför ska man byta fönster?

Både fönstren i sig och dess karmar åldras, och förr eller senare krävs en renovering eller ett komplett utbyte av glas och karmar. Det är också så att nya fönster är betydligt mer energieffektiva än gamla. Genom att köpa nya fönster finns goda möjligheter att kapa uppvärmningskostnaderna rejält. Det är något som många kan finna attraktivt eftersom elpriserna hela tiden verkar öka. Ny teknik möjliggör en väsentligt förbättrad isolering och nya energieffektiva fönster ger tre gånger så god isoleringsförmåga som gamla modeller med två glas.

Andra anledningar till att byta fönster kan sägas vara mer kosmetiska. Frågan om husets utseende är viktig för många. Det sägs att fönstren är husets ögon och visst ligger det mycket i det. Det går att göra mycket för husets allmänna utseende genom att byta till nya fönster med eventuellt en ny design.

Så kan du byta fönster billigt och snabbt

Att byta fönster kan upplevas som en mycket stor och omfattande process. När du ska beställa nya fönster är det därför en fördel om alla steg är så tydliga och enkla som möjligt. Nästan alla tillverkare ser till att ge dig all information och alla tips du behöver. Normalt ledsagas du tydligt genom hela processen från idé till beställning. Ett exempel på en aktör som guidar dig på ett lättfattligt och konkret sätt är SparFonster.se. Här har stor omsorg lagts vid att både valet av fönster och själva beställningen ska kunna ske snabbt och smidigt.

Du kan köpa nya fönster på nätet även om form och format inte är av standardmått. Hos leverantörerna kan du skräddarsy både format och form. Du börjar med att mäta fönstren, för att sedan välja material och därefter eventuellt olika specialdetaljer. Om du har någon fråga eller fundering kan du vända dig till säljarens kundtjänst. Naturligtvis blir måttbeställda fönster dyrare än standardmodeller, men skillnaden behöver inte vara så stor.

Kan man byta fönster själv?

Många som väljer att byta fönster i villan eller fritidshuset anlitar leverantören även för montering. Andra väljer att anlita en fristående hantverkare. Att montera fönster, och även dörrar, är dock något som många kan göra själva. Du bör ha viss erfarenhet för att klara uppgiften, och vid monteringen ska ni alltid vara två. Det viktigaste är att du tar god tid på dig och att du ser till att använda rätt verktyg och hjälpmedel. Monteringsanvisningarna är normalt lätta att följa.

Väljer du att byta fönster på egen hand blir projektet givetvis mycket billigare. Då betalar du i princip bara för själva materialet. Det krävs en del jobb, men du kan spara mycket pengar.

@TrendsalesSE på Instagram